Bästa hund GPS 2023

Är du rädd för att din hund ska springa bort? Kanske brukar den smita ut igenom den öppna grinden eller gå lös bredvid dig i skogen. Då är en hund GPS en riktigt bra investering.

Med en liten tracker har du alltid full koll på var din hund befinner sig. I vårt bäst i test har vi därför skrivit en recension av de bästa produkterna. Häng med så kikar vi!

Bäst i test av bästa hund-GPS – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Tractive GPS

Tractive GPS

Tractive GPS är en hundpejl med platsspårning. Den gör så att du alltid kan hålla koll på din hund oavsett om du är där eller inte. Halsbandet kan göra så man kan skapa “staket” som hunden inte får röra sig utanför utan att få en stöt.

Platsen uppdateras var 2-3 sekund när din hund är utanför ditt “staket”. Produkten utgår ifrån ett abonnemang som kallas “Sinnesro” detta kostar 40 kr/månaden och finns som 1,2 eller 5 års abonnemang. Denna produkten kan göra mer än bara virtuella staket. Den kan även visa dig hur bra din hund sover och hur aktiv den är. Allt för att din fyrbenta hund ska leva så bra som möjligt.

Winnes GPS tk

Winnes GPS tk

Winnes Tk-909 är bra för både hundar och stora katter, den använder en app som gör att du kan spåra dem väldigt lätt. Den fungerar i realtid och använder sig av google maps för att skicka notiser om var din djurvän är.

En ringfunktion används också, perfekt för att använda under jakt då du kanske vill hitta hunden du skickat efter djur du avlivat. Batteritiden ligger på 10 dagar och laddas snabbt. Kostnader på sim-kort kan tillkomma. Halsbandet kan spännas mellan 0-60 cm.

Winnes GPS tk-mini

Winnes GPS tk-mini

Winnes tk-909 mini är väldigt lik den vanliga versionen men särskilt framtagen för mindre hundar, den sammankopplas med din mobil och sedan användsgoogle maps för att visa stället där ditt djur är.

Appen som används är kostnadsfri och använder ingen begränsning så länge du är i Sverige. Något viktigt att poängtera är att halsbandet använder en externt simkort, vilket du behöver köpa själv. Här fungerar det vanliga abonnemangen, men tillverkaren rekommenderar framförallt, Halebop och Telia. Batteritiden är på 4-5 dagar men förkortas vid realtids spårningen.

Reklamlänkar för FirstVet

Vem behöver en GPS för hundar?

De flesta hundägare kan dra nytta av att använda en hund GPS. Det ger en stor trygghet att alltid veta var din hund befinner sig. Det gäller oavsett om den springer runt på tomten eller i skogen.

Vi på Djurfavoriter rekommenderar framförallt att du införskaffar en tracker om din hund ofta går lös i skog och mark. Det är dessutom en favoritprodukt bland många jägare som vill kunna följa hundens spår.

En tracker kan tillhandahålla mer än bara hundens position. Den kan även registrera din hunds sömnvanor och vilomönster, något som ger dig en hint om hundens hälsotillstånd.

Hur fungerar en GPS?

För att kunna följa all information trackern samlar in måste du ladda ner en app som du kopplar ihop GPS:en med. Användare upplever att apparna är användarvänliga och att de ger bra information. Det är ett chip inne i trackern som registrerar all data.

Vår genomgång visar att GPS:en kopplar upp sig mot mobilnätet och att kopplingen är stabil. På så sätt överförs informationen till din app. Så länge som din hund befinner sig inom radien för mobiltäckning så kan du följa den.

Vilka funktioner behöver en hundpejl ha?

Den främsta funktionen för en hund GPS är att den ska kunna spåra din hund i realtid. Då vet du alltid var den befinner sig. Du behöver inte använda trackern hela tiden, utan sätter på halsbandet när ni ska gå ut.

De funktioner som olika trackers har inkluderar bland annat:

  • GPS-tracking
  • Registrerar sömn och vila
  • Registrerar kaloriförbrukning
  • Registrerar aktivitetsnivå

Enligt oss på Djurfavoriter är det riktigt bra funktioner för dig som vill ha en bättre kontroll på din hund. Om din hund mår bäst av en hög aktivitetsnivå kan du kontrollera att den hinner göra sig av med all överskottsenergi under dagarna.

Du kan även se hur mycket din hund vilar under dagarna när du är på jobbet. Det kan visa om din hund är lugn eller orolig när den är ensam. En hundpejl för hundar kan helt enkelt likställas med en sportklocka för människor.

Hur sätter jag fast trackern på min hund?

Du fäster trackern på din hund med hjälp av ett halsband. På så sätt sitter den säkert runt hundens hals. Vissa trackers kommer med ett halsband. Andra modeller kommer dock utan halsband och därför måste du själv komplettera med en passande modell.

Vårt test visar att de flesta trackers passar för de flesta halsband. Kom ihåg att den bästa hundpejlen för hunden är den som inte märks eller känns. Välj därför ett halsband som är bekvämt för hunden.

Vad är bäst – med eller utan abonnemang?

Vissa hund GPS:er kräver att du betalar för ett abonnemang för att kunna använda den och få tillgång till all information. Kostnaden täcker bland annat uppkopplingen till mobilnätet och all datatrafik. Andra trackers är delvis gratis, medan ett abonnemang ger dig tillgång till premiumfunktioner.

Det finns trackers som är gratis och som inte kräver något abonnemang. Då kan du istället använda trackern med ett sim-kort. Den bästa GPS:en är dock den du betalar ett abonnemang för. Användare upplever nämligen att de får ut mer av sin hundpejl när de betalar för ett abonnemang.

Tänk på detta när du köper en GPS till din hund

När du väljer vilken hundpejl du ska köpa till din hund, då finns det vissa saker som är bra att tänka på. Allt för att du ska hitta den bästa GPS:en för dig och din hund med alla de funktioner du önskar.

  • Hur bra är trackerns kvalitet?
  • Vilka funktioner ingår?
  • Är appen användarvänlig?
  • Hur bra är räckvidden?
  • Är den dyr jämfört med kvaliteten?
  • Behöver du köpa ett halsband?

De bästa funktionerna i en GPS

Den bäst funktionen är själva spårningen. Många trackers har även funktionen geofencing, alltså att de kan markera ett område som din hund kan röra sig i. Om den rör sig utanför får du en notifikation om det. Denna funktion är extra bra om din hund får röra sig på ett stort område eller vid jakt.

I vår genomgång märkte vi även att vissa trackers har en mikrofon. Det är mycket användbart eftersom du kan höra hundens läten. Kanske morrar den, kallar på hjälp eller gnäller om den är har fastnat. Du kan även skicka kommandon till din hund vilket är mycket behjälpligt.

Om du och din hund ofta är ute i skog och mark är det viktigt att din hundpejl tål vatten. Tänk på att det är skillnad på trackers som är vattentåliga och helt vattentäta.

Användarvänlig app & räckvidd

När du väljer vilken hundpejl du ska köpa är det bra att undersöka den app i mobilen som du använder den med. Det måste vara en användarvänlig app med ett bra gränssnitt som ge dig all information du vill ha. Dessutom ska den passa din mobiltyp, alltså Android eller iPhone.

Vårt test visar att de flesta trackers har obegränsad räckvidd, något vi anser är mycket viktigt. Räckvidden är dock inte användbar om trackern inte når det mobilnät som den ska koppla upp sig mot.

Vanliga frågor och svar

Är en dyr GPS bättre än en billigare variant?

En dyr variant är inte alltid bäst. Allt beror istället på vilka funktioner du vill ha. En dyrare variant kan ofta vara mer avancerad.

Är ett abonnemang nödvändigt?

För vissa trackers är ett abonnemang nödvändigt då de inte fungerar annars. Om du inte vill betala något måste du se till att välja en tracker som är gratis.

Hur sitter en hund GPS fast?

Du monterar trackern på ett halsband som du sätter runt hundens hals. I vissa fall ingår det redan ett halsband. Själva GPS:en är en liten dosa som inte stör din hund.

Bäst i test av hund GPS

För att du ska kunna hitta den tracker som är bäst i test har vi noggrant valt ut och testat olika modeller. En bra tracker ska ha en mängd funktioner samt bra räckvidd. Detta har vi tagit hänsyn till när vi testar produkter till vår topplista.

Vår genomgång visar att många trackers håller en hög kvalitet och att de är mycket användarvänliga. Vi hoppas att du kan hitta din nya favoritprodukt i vårt test.

Avslutande ord

För att du ska kunna fatta rätt beslut och köpa den bästa produkten är det bra att vara påläst. Vårt test är därför en hjälp på vägen.

Användare upplever att de blir lugnare när hunden är utrustad med en GPS. Själva trackern består av en liten dos i halsbandet och din hund känner inte av den. Många kräver att du betalar för ett abonnemang för att få tillgång till alla funktioner eller trackerns premiumfunktioner.

Om du kommer att använda trackern ofta kan det vara väl värt pengarna att investera i en med många funktioner. Enligt oss på Djurfavoriten är funktioner såsom både spårning och mikrofon riktigt bra att ha.

Källor: https://www.modernadjurforsakringar.se/blogg/aktivering/test-sparsandare-hund/, https://www.dogtipper.com/tip/2019/10/gps-dog-collar.html

Uppdaterad 2022-12-25