Bästa Hundmaten 2024

Som hundägare vill man ge sin hund det allra bästa, och kanske mest av allt, den bästa maten!

Men hur vet man vilken mat hunden behöver? Vad kostar det? Och vart köper man den bästa maten? Det här ska vi gå igenom i den här artikeln där vi ska göra en liten recension av hundmat och utse en vinnare i vårt bäst i test! Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av hundmat. Häng mé….

bästa hundmaten

Test av bästa hundmaten – enligt oss på Djurfavoriter.se

Doggy Hundfoder Skonsam

Doggy Hundfoder Skonsam

Hundfoder Doggy professional är ett foder framtaget för ett aktivt hundliv, det är också skonsamt för hundar med känslig mage eller hud. Den är smaksatt med färsklagat lamm och ris, vilket gör den lättsmält. Den innehåller även vitamin C, nypon och probiotika. Näringstillsatser: Vitamin A, D3 och C samt Zinksulfat och Kalciumjodat. Kommentarerna är väldigt positiva, då många anser att den har hjälpt deras hundar väldigt mycket. Detta med allt från hud till att deras gaser har minskat. Några negativa påpekningar är att det inte är billigt.

Royal Canin Medium

Royal Canin Medium

Royal Canin Medium är ett helfoder för vuxna hundar mellan 11-25 kg, från 12 månader till 7 års ålder. Maten hjälper hundens immunförsvar med antioxidanter och mannan-oligosackarider. Hundägare säger att maten är väldigt lättsmält och ger en optimal matsmältning. Detta görs genom kostfibrer för att reglera mag-tarmsystemet. Maten innehåller viktiga fettsyror sammansatt av omega 3. detta ger din hund en fin och frisk päls. Smaken framställs som väldigt god. detta är perfekt för din medelstora hund. Recensionerna är väldigt positiva och nämner ofta att den använts under längre tid, av hundar som i vanliga fall inte har velat ha samma mat under längre tid.

Nutrima Skonsam

Nutrima Skonsam

Nutrima health Skin+ är hundmaten för din hund som behöver ett holistiskt koncept. Detta innebär att helheten är viktig. Med bra halter av protein och fetter, blandat med högkvalitetsråvaror. Detta bygger din hunds immunförsvar. Produkten innehåller rikligt med Omega 3 och Omega 6 fetter som ger din hund en antiinflammatorisk uppbyggnad för lederna. Fodret innehåller inga konstgjorda produkter och innehåller mestadels soja, majs och vete.

Reklamlänkar för FirstVet, Granngården, VetZoo

Köpguide för hundmat

Vad innehåller hundmat?

Hundmat innehåller för det mesta i princip samma saker, skillnaden är hur stor del av maten som innehåller en viss ingrediens. De här ingredienserna brukar vara:

 • Kött och animaliska biprodukter. Kött och delarna av ett djur som inte bara är köttbitar som till exempel lever, njurar och hjärta.
 • Oorganiska biprodukter. Det här betyder vilka mineraler som hundmaten innehåller.
 • Vegetabiliska biprodukter. Ingredienser som kommer från växtriket.
 • Spannmål. Till exempel vete, majs och ris.
 • Salt. Salt behövs för att ge hunden rätt behov av natrium, men för mycket salt är inte bra för hunden.
 • Tillsatser. Till exempel vitaminer.

Olika foder har olika sammansättningar av innehåll och kvalitet på råvaror.

Olika typer av hundmat

Det finns olika typer av hundmat:

 • Torrfoder
 • Färskfoder
 • Våtfoder

Torrfoder

Torrfoder är den typ av foder som är störst på marknaden. Det finns i olika former och storlekar på kulorna för att du ska kunna hitta det foder som passar bäst för din hund.

En annan sak som är bra med torrfoder är att det är lätt att förvara och håller länge!

Färskfoder

Färskfoder brukar man ibland kalla för BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda) och i dessa produkter så är det bara råvaror som ben, kött, fisk och inälvor.

Har man en hund som är extra kräsen och har lite svårt att få i sig vanlig hundmat så kan det här vara ett bra alternativ. Nackdelen är att det kräver extra plats i kylen/frysen och att det kan bli dyrare.

Våtfoder

Det här alternativet brukar för vissa hundar vara mer populärt än torrfoder, eftersom det doftar och smakar mer.

Det kan vara lite bökigt att förvara och blir ofta dyrare (framförallt om du har en större hund) men av min egen erfarenhet så tycker hunden mycket om det!

Våtfoder kommer oftast i konservburkar, och har kokats innan vilket gör att risken för bakterier i hundmaten är minimal.

Hur mycket mat behöver min hund?

Här finns det lika många svar som det finns hundar egentligen. Hur mycket mat en hund behöver beror på väldigt många olika faktorer som till exempel storlek, ålder, aktivitetsnivå och eventuella sjukdomar.

En valp behöver alltså mer mat än en gammal hund, och en chihuahua behöver mindre än en Grand Danois. Ganska självklart eller hur?

Fast det finns några olika riktlinjer:

 • Torrfoder: Från den minsta rasen till största ca 0,5 dl per dag upp till ca 2 liter per dag.
 • Färskfoder: Här ger man hunden ca 2 % av kroppsvikten per dag.
 • Våtfoder: Det beror på burkarnas storlek, men från den minsta rasen till största ca 150 gram per dag upp till ca 2 kg.

Var köper man den bästa hundmaten?

Hundmat kan man köpa både i vanliga mataffärer och mer specialiserade butiker.

Du kan hitta hundmat i de flesta butiker som säljer djurartiklar, men även hos veterinärer och det finns ett stort utbud på butiker online. Hos vissa av dem online kan man abonnera på maten så att de regelbundet kör hem mat till dig!

Hur mycket kostar  hundmat?

Här finns det inte något riktigt konkret svar att ge, för det är så olika. Det beror på hur stor hund du har, om den har några allergier eller sjukdomar, och om den är gammal eller ung.

Den mat man kan köpa på matvarubutiker brukar oftast vara billigare och specialmat hos veterinären har ett mycket högre pris.

I vår undersökning har vi kommit fram till att matkostnaden för en mellanstor hund ligger på ca 500-800 kr i månaden.

Vi är övertygade om att du kan hitta den bästa hundmaten till din hund som också är bäst för din plånbok!

Att tänka på

Nu kanske du förstår att det finns många olika saker att tänka på när det kommer till vilken hundmat du ska välja åt din hund.

Vad du ska välja beror på saker som:

 • Om du har en valp eller en vuxen hund.
 • Om hunden har några sjukdomar eller allergier.
 • Om du vill ge hunden färskfoder, våtfoder eller torrfoder.
 • Hur aktiv är din hund?
 • Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på maten?

Lite att tänka på alltså, men det är bra för din hund och lönar sig verkligen att göra efterforskningar innan man väljer sin hunds foder.

Frågor och svar

Hur många gånger per dag ska jag mata hunden?

Svar: Om du har en valp kan du behöva dela upp dagsbehovet fem gånger, men ju äldre hunden blir kan du dra ner till 2-3 gånger.

Vissa hundar mår bättre av att äta fler gånger per dag medan andra bara behöver 2 gånger per dag. Man får pröva sig fram.

Kan man inte bara ge hunden kött?

Svar: Jo det kan man, men det finns vissa saker man måste ta i beaktande. Till exempel ska man frysa köttet först för att undvika bakterier, och man behöver ha extra uppsikt över hunden ifall man har missat ett ben i köttet som hunden kan sätta i halsen.

Eftersom kött kan innehålla mycket fett så kan det vara så att det leder till hälsoproblem för hunden att bara få kött. Därför krävs det att man läser på ordentligt innan man ger sin hund bara köttbaserad kost!

Kan jag inte bara ge hunden mina egna matrester?

Svar: Många gillar att ge sina hundar rester och smakbitar från sin egen mat. Det kan du göra, men det är också något man ska vara försiktig med!

För mycket salt och fett är skadligt för hunden, och det kan vara lätt att hunden blir överviktig om den får smaka allt för mycket. Och det är inte bra!

Hur förvarar jag bäst hundmaten?

Svar: Torrfoder kan förvaras i rumstemperatur, och det kan även burkmat innan den är öppnad. En öppnad burk med våtfoder behöver förvaras i kylen övertäckt. Färskfoder ska förvaras i kylen eller frysen.

Hundmat bäst i test

Ovan kan du se vilken hundmat som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa hundmat!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, kvalitet och råvaror är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta hundmat som passar just dina behov!

Sammanfattning

En bra hundmat är en bra investering som hundägare om man vill att den ska få leva ett hälsosamt och bra liv.

Det finns hundmat i olika kvaliteter och prisklasser så att man lätt kan hitta en hundmat som lever upp till hundens behov och passar ens plånbok.

Det är väldigt viktigt att man läser på om de olika hundmatssorterna som finns. Hundens hälsa, ålder, storlek och aktivitetsnivå är de faktorer som styr vilken sort hunden ska ha.

Källor

https://www.harligahund.se/ska-hunden-ata-rester/

https://djurlandet.nu/hur-mycket-ska-en-hund-ata-per-dag/

https://sverigeshundforetagare.se/agare/att-vara-hundagare/kostnad

Uppdaterad 2022-12-25