Bästa katt GPS 2023

Vill du ha koll på var din katt rör sig under nätterna och kunna hitta den om den försvinner? Då är en katt GPS en bra investering. Med en tracker kan du nämligen följa din katt när den springer omkring.

Det finns många bra modeller på marknaden och vi har testat ett flertal av dem åt dig. I vår recension avslöjar vi vilka som är bäst i test och dessutom får du goda råd inför ditt köp samtidigt som vi besvarar vanliga frågor. Nu sätter vi igång!

Test av bästa katt-GPS – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Winnes GPS

Winnes GPS

Winnes tk-909 mini är väldigt lik den vanliga versionen men särskilt framtagen för mindre katter. Den sammankopplas med din mobil och sedan används google maps för att visa stället där ditt djur är.

Appen som används är kostnadsfri och använder ingen begränsning så länge du är i Sverige. Något viktigt att poängtera är att halsbandet använder ett externt simkort, vilket du behöver köpa själv. Här fungerar de vanliga abonnemangen, men tillverkaren rekommenderar framförallt Halebop och Telia. Batteritiden är på 4-5 dagar men förkortas vid realtids spårningen.

Tractive GPS

Tractive GPS

Tractive GPS är en kattpejl med platsspårning. Den gör så att du alltid kan hålla koll på din katt oavsett om du är där eller inte. Halsbandet kan göra så att man kan skapa ett “staket” som katten inte får röra sig utanför utan att få en stöt.

Platsen uppdateras varannan sekund när din katt är utanför ditt “staket”. Produkten utgår ifrån ett abonnemang som kallas “Sinnesro” detta kostar 40 kr/månaden och finns som 1,2 eller 5 års abonnemang. Denna produkten kan göra mer än bara virtuella staket. Den kan även visa dig hur bra din hund sover och hur aktiv den är. Allt för att din fyrbenta katt ska leva så bra som möjligt.

Winnes GPS 909

Winnes GPS 909

Winnes Tk-909 är bra för både hundar och stora katter, den använder en app som gör att du kan spåra dem väldigt lätt. Den fungerar i realtid och använder sig av google maps för att skicka notiser om var din djurvän är. En ringfunktion används också, perfekt för att använda under jakt då du kanske vill hitta hunden du skickat efter djur du avlivat. Batteritiden ligger på 10 dagar och den laddas snabbt. Kostnader på sim-kort kan tillkomma. Halsbandet kan spännas mellan 0-60 cm.

Kippy Katt GPS

Kippy Katt GPS

Kippy Evo är en tracker som gör så att du kan spåra din hund med perfekt precision, den använder en app som är direkt kopplad till chippet på halsbandet så att du alltid kan vara lugn. Halsbandet använder en tracker för att sätta upp “stängsel”. Dessa stängsel notifierar dig när din hund går för långt ifrån det området där du vill ha dem. Perfekt för dig som låter dina hundar springa lösa ute i trädgården eller tomten. Appen kan även visa dig hur mycket steg och hur bra dem sover. Med hjälp av VA-parametrar.

Reklamlänkar för FirstVet, Amazon

Köpguide för katt-GPS

Vem behöver en GPS för katter?

Enligt oss på Djurfavoriter skulle alla kattägare dra fördel av att införskaffa en katt GPS. Det är trots allt lugnande att veta var din katt befinner sig när den är ute och springer.

Om din katt inte kommer hem när den brukar så kan du kika var den befinner sig och slipper vara orolig för att den har blivit påkörd eller sprungit bort. Dessutom kan du hålla koll på att din katt får tillräckligt med rörelse och motion under dagarna.

Din katt kommer dygnet runt att spåras med hjälp av satelliter och eftersom dosan är så liten/mini kommer din katt inte att besväras av den.

Hur fungerar en GPS?

En GPS består utav ett chip som kopplar upp sig mot ett satellitbaserat radionavigationssystem som kontrolleras av USA. Studier visar att räckvidden inte har någon begränsning, men täckningen kan vara sämre om din katt befinner sig i en skog eller liknande.

För att använda apparaten sätter du in ett SIM-kort med datauppkoppling. Det krävs nämligen data för att du ska kunna följa katten i den tillhörande appen i mobilen. Sätt sedan dosan med spårningsapparaten runt din katts hals med hjälp av ett halsband.

Vilka funktioner behöver en tracker för katter ha?

GPS:erna i vårt test har olika funktioner, men de vanligaste är:

  • Realtidsspårning
  • Geofencing
  • Mikrofon/högtalare

Ett halsband med en tracker kan realtidsspåra din katt. Du ska alltså kunna använda trackerns app i mobilen för att kunna se var din katt befinner sig i varje ögonblick. Detta är denna funktion de flesta användare är ute efter.

Vissa erbjuder även funktionen geofencing. Då kan du markera ett område och få en varning om din katt lämnar det markerade området. Om din apparat har en mikrofon och högtalare kan du lyssna på omgivningen där din katt befinner sig. Det är en smart funktion för ägare som bor nära farliga motorvägar och liknande.

I din app i mobilen kan du även få meddelande om batteriet måste laddas och om det är dålig täckning där din katt befinner sig. Oftast är det endast dålig täckning inne i skogen. Att din app i mobilen är enkel och användarvänlig är bra att tänka på när du väljer vilken variant du ska köpa.

Tänk på detta när du köper en GPS till din katt

När du köper en GPS är det bra att väga pris mot kvalitet och funktionsduglighet. Precis som med många andra elektronikprylar får man vad man betalar för. Fundera därför på om du vill ha en billigare, simpel sändare eller om du vill köpa en dyrare som har fler funktioner och är mer slittålig.

  • Hur lång är batteritiden?
  • Vilka funktioner ingår?
  • Är appen användarvänlig?
  • Tillkommer det ett dyrt abonnemang?
  • Behöver du köpa till ett halsband?

Fundera på vilka funktioner som ingår i trackern. Vill du kunna använda dig av geofencing eller nöjer du dig med realtidsspårning av katten? Våra användare upplever att geofencing snarare är en kul funktion än riktigt användbar.

Hur slittålig är sändaren? Tål den både sol, vind och regn och klarar den av att katten hoppar, leker, springer och ålar sig mot marken och under häckar. Kolla så att din sändare är kvalitetstestad.

Vad är bäst – med eller utan abonnemang?

När du väljer vilken GPS du ska köpa måste du kika på om du behöver köpa till ett abonnemang. Användare upplever att en GPS som har gratis realtidsspårning är det mest prisvärda alternativet.

I vårt test ser du spårare med och utan abonnemang. Tänk på att ett abonnemang har en tilläggskostnad varje månad. Ett abonnemang ger dig dock fler funktioner och support, något många föredrar.

Oavsett om du behöver ett abonnemang eller ej så måste du varje månad betala för datatrafiken som används.

Vanliga frågor och svar

Är en dyr GPS bättre än en billigare variant?

En dyr tracker är inte alltid bättre än en billigare variant. En dyrare variant kan ha ett finare märke, ett bättre batteri, fler funktioner och liknande. Men vi anser att även en billig variant är fullt funktionsduglig.

Är ett abonnemang nödvändigt?

Om den sändare du köper inte erbjuder gratis realtidsspårning måste du köpa till ett abonnemang för att hela tiden veta var din katt befinner sig.

Hur sitter en katt GPS fast?

Du sätter fast den lilla dosan med spårningsapparaten på ett halsband. På så sätt kan du enkelt fästa sändaren runt din katts hals.

Bäst i test av katt GPS

Det finns vissa funktioner som är extra viktiga när man väljer ut vilken GPS som är bäst i test. Det har vi tagit hänsyn till när vi testat produkter för vår topplista.

Vi har noggrant undersökt, klämt på och testat en rad olika trackers och jämfört kvalitet, pris och funktioner. Dessutom har vi granskat användares åsikter och egna utvärderingar. Allt för att kunna presentera den bästa GPS:en för dig som köpare.

Avslutande ord

Den bästa GPS:en för din katt ska vara slittålig, ha bra kvalitet och kunna följa din katt med realtidsspårning. Det är ett plus i kanten om det ingår ett slitstarkt halsband samt att du inte behöver betala för ett abonnemang. Då slipper du nämligen tråkiga extrakostnader utöver inköpspriset för spårningsarmaturen.

Vår genomgång visar att alla GPS:er i testet håller måttet och är värda dina pengar. Fundera därför på vilka funktioner som är viktigast för dig. När du köper ett spårningshalsband är det nämligen bra att jämföra såväl funktioner som pris.

Enligt oss på Djurfavoriter är det en stor fördel för dig att kunna spåra din katt. Då kan du följa varje steg katten tar.

Källor: https://www.nationalgeographic.com/animals/article/cat-tracker-shows-where-pets-go, https://mytabcat.com/why-would-i-use-a-cat-tracker-collar/

Uppdaterad 2022-12-25