Bästa transportbur katt 2023

Med en stadig och rejäl kattbur kan du garanterat känna dig så säker som möjligt gällande kattens välmående när ni är på resande fot. Som ni säkert vet så är det inte särskilt populärt bland katter att resa runt i en transportbur, så att göra det så komfortabelt som möjligt är viktigt.

Det finns många olika varianter av transportbur katt att välja mellan. Vi har tagit fram en topplista som ni kan ta er en titt på för att på så sätt hitta en bra favorit som just er katt kan trivas i.

I vår recension ser ni resultatet av vårt test. Kanske kommer ni hålla med oss om vårt val av bäst i test, eller så kanske er favorit blir en av de andra produkterna vi valt ut som en av de bästa på marknaden för tillfället. Häng med oss nedan för att hitta din favorit och se efter vilken vi valt som bästa transportbur.

Test av bästa kattburen – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i Test
Transportbur Capri2

Transportbur Capri2

Capri 2 är en transportbur för katter eller mindre hundar. Lådan är byggd utav plast och innehåller ett förvaringsfack på toppen. På toppen sitter även ett handtag för enkel transport av buren. Många användare har ansett att denna buren är väldigt prisvärd och innehåller allt man kan önska sig av en enklare kattbur. Buren är bara rekommenderad för upp till 8 kilo vilket inte är jättemycket. Buren har väldigt bra ventilation åt alla håll vilket är väldigt bra, då det finns lägen då man sätter en av sidorna mot något. Detta gör så att ditt djur alltid får ultimat luft i utrymmet. 

Transportbur Easy Go

Transportbur Easy Go

Easy go transportbur är en vikbar kattbur för ultimat transport. Denna bur är framtagen för ultimat komfort för dina djur. Buren är framtagen av polyester med metallstänger, detta för att ditt djur ska känna att det är en bur och inte bara en påse den blir transporterad i. Denna typen av klassisk hundkoja är till för on to go förflyttningar, den fungerar inte lika bra till att stå stilla på ett ställe. Hela systemet är uppbyggt runt bra ventilation med små hål åt alla sidor. Bottnen är gjort av flecce, ett mycket bra material för djuren som gör att de flesta djuren triva.

Transportbur Active Gipsy

Transportbur Active Gipsy

Active Gipsy är en transportbur för katter eller mindre hundar. Lådan är byggd utav plast och innehåller ett förvaringsfack på toppen. På toppen sitter även ett handtag för enkel transportation av buren.

Många användare har ansett att denna buren är väldigt prisvärd och innehåller allt man kan önska sig i en enklare kattbur. Buren är bara rekommenderad för upp till 8 kilo vilket inte är jättemycket. Men för storleken så ska alla djur som får plats fungera i denna bur. Buren har väldigt bra ventilation åt alla håll vilket uppskattas av användare.

Bärväska Svart

Bärväska Svart

Denna väska är en väska som är gjord av tyg och nät. Nätet sitter på framdelen och sidorna för ultimat luftintag. Själva väska går från mindre till lite större för att ditt djur ska få en bra utsikt och inte känna sig lika instängd som i andra burar. Uppe på väskan sitter det ett axelband och ett handtag, detta för att man ska kunna bära väskan så som man själv känner och vill. Användare säger att djur som har varit väldigt skygga i väska/bur innan vågar mer i denna väska. Andra nämner att den inte har jättebra stöd i de bakre delarna när det sitter tyngre djur i väskan. Men att detta inte är något stort problem. 

Reklamlänkar från FirstVet, Granngården, Kattkompaniet

Köpguide för transportbur katt

Vem behöver kattbur?

Har du en katt är det i de flesta fall så att du behöver en transportbur till katten. Även om du inte flyger med din katt så vill du kanske ta den med dig i bilen när ni åker till sommarhuset, på ett helgbesök hos familj och vänner eller liknande.

Vill du ta med dig katten i bil, buss eller på tåg krävs det att du har en bra transportbur, så enkelt är det.

Vår genomgång visar att vissa tycker det funkar bra med kattvakt, men det är också så att det är många som vill ta med sig sin katt. Vad som är det bästa valet för just dig och din katt är såklart individuellt, men för att ta reda på det krävs det att man gör test för att se efter vad som är det bästa alternativet.

Testa att resa med katten och testa att lämna den hemma med kattvakt. Du kan också se efter om din katt trivs bäst med att vara hemma hos någon annan när ni är borta.

Stressas katten i transportbur?

Studier visar att majoriteten av katter inte gillar att vara i en transportbur. Även om du använder sig av den bästa transportburen som finns på marknaden är det fortfarande en bur och det är ingen som tycker om att vara instängd.

Det är dock så att användare upplever att katten stressas mindre när någon sitter bredvid, när buren sprutas med feromonspray och när man väljer en bur där katten inte kan se ut så mycket.

Naturligtvis är det också så att det påverkar hur bra kattbur man har. Välj därför en av dem som vi valt ut som bäst i test för att vara på den säkra sidan.

Att åka kommunalt med kattbur

Om du inte har bil, men vill ta med dig din katt när du reser kommunalt är det smart att ta med dig katten i transportbur och gå en liten promenad. När man väljer vilken transportbur för katt som man vill köpa kan man fundera både på komforten för katten och för en själv.

Vi anser att det viktigaste är att katten mår bra, så är det ett val mellan din egen eller kattens komfort så är det naturligtvis så att du ska välja kattens komfort över din egen. Det bästa är att detta sällan sker då kattburar är bekväma både för katten och för dig själv.

Feromoner och trygghet

En viktig sak att komma ihåg är att feromoner gör att katten blir avslappnad. Det sista du vill är att utsätta din katt för stress och med feromonspray hjälper du till med att få katten att känna sig både trygg och hemmastadd.

Det är bara att köpa feromonspray och spraya den i kattburen. Då doften med stor sannolikhet kommer att göra att din katt vill tillbringa tid i buren kan du ta den med dig utan att känna dig som en djurplågare.

Feromonspray är också ett bra val för dig som lämnar bort din katt. Det är ett sätt att lugna katten oavsett tillfälle. När den ska lämna hemmets lugna vrå är det alltså så att du kan ta för vana att använda dig av feromonspray. På så sätt kan du vara mer lugn med att katten mår bra.

Måste jag använda transportbur till min katt?

När du har en katt ska du, enligt svensk lag, försäkra dig om att katten är placerad på ett säkert sätt när den transporteras. Då katter är lätta till vikten är det också så att de kan fara runt vid en inbromsning eller liknande.

Det finns ingen lag som säger att du tvunget måste använda dig av en transportbur, men det krävs att den är säkrad när den är i bilen. Vissa katter klarar inte av att åka i transportbur. Då kan ni testa att använda er av säkerhetsbälte istället.

FAQ

1)      Ska jag spraya feromoner i transportburen?

Vi anser att det är ett klokt val att spraya feromoner i kattburen då det gör att katten blir lugnare. Den stressnivå som katten utsätts för när den befinner sig i en kattbur är hög, så det är viktigt att använda feromonspray för att göra transporten mer behaglig för din katt.

2)     Vilken storlek ska jag välja för min katt?

Studier pekar på att det viktiga är att anpassa storleken på kattburen efter din katt. Du kan enkelt välja ut en transportväska för stora katter, eller för mindre katter. Välj den so passar just dig och din katt bäst.

Här är det bra att komma ihåg att katten mår bättre ju större kattbur den har. Satsa alltså hellre på en transportbur för din katt som känns lite för stor än en som riskerar att vara för liten.

3)      Hur kan jag vänja min katt vid transportbur i bil?

Det är inte särskilt svårt att vänja katten att använda transportbur. Det enda du behöver göra är att ta små korta turer med bilen. Efter ett par utflykter kommer katten att känna sig mer bekväm.

Tänk på

  • Låt kattburen stå framme hemma så att den känns bekant för katten
  • Testa flera olika kattburar om katten inte gillar den första ni testar
  • Välj en kattbur som skyddar så att katten inte ser allt som rör sig

Uppdaterad 2022-12-25