Bästa ridvästen 2023

Att använda en ridväst är minst lika viktigt som att använda en ridhjälm när du rider. Med en väst ser du till att alltid skydda dig själv från skador på bästa sätt.

Vi har testat högkvalitativ utrustning för att hitta de västar som är bäst i test. Dessutom ger vi dig råd på vägen inför ditt viktiga köp av bästa ridvästen för dig. Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av ridväst. Häng mé….

Test av bästa ridvästen – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Hansbo Säkerhetsväst

Hansbo Säkerhetsväst

Denna säkerherhetsväst från Hansbo är en ridväst, som har allt du behöver från en väst. Den har flexibla paneler och snörning på sidorna. På framsidan sitter det dragkedja för att kunna ta av och på den på ett enkelt sätt. På axlarna sitter det kardborreband för att kunna reglera storleken. På baksidans nedre del sitter det en uppvikbar del för att kunna ändra hur stor väst just du behöver. Allt detta för att du som rider ska kunna få den mest bekväma och säkra ridkänslan. (Storlekarna är i Damstorlek.)

Västen är Godkänd enligt En 13158:2009 och är klass 3 CE märkt. Vissa användare anser att andra västar är bättre därför att dem är billigare vilket vi känner en viss tveksamhet till.

Racesafe Säkerhetsväst

Racesafe Säkerhetsväst

Säkerhetsvästen Racesafe är en ridväst för dig som vill ha den perfekta ridvästen för just dig. Den har en skön passform för de mesta ridtyperna. Västen använder en dragkedja på framsidan och en snörning på sidorna. Plattorna runt om dig är uppbyggda av 80 segment, som följer alla din rörelser, med säkerheten som du behöver. Västen är säkerhetstestad och har klarat BETA 2009 lvl 3 och är CE märkt. 

Equestrian Säkerhetsväst

Equestrian Säkerhetsväst

Equestrian horse riding, är en bra rid väst för dig som vill se lite mer low key ut. Detta är perfekt för dig som inte vill stå ut som en stor häst fanatiker eller bara vill se lite stiligare ut när du rider. Istället för att använda den klassiska hel västen så använder dem en ryggplatta. I en stor bit för att försäkra dig om att du är säker. Ryggplattan sätts på som en sele och har skydd på sidorna som går fram över magen för att göra det så skönt som möjligt för användaren under ridtur. Användare anser att produkten är väldigt bra och säkerställer alla krav den ska utföra. Priset är också inom en vettig prispunkt, frö funktionerna som finns i produkten.

Reklamlänkar för Granngården, CDON

Köpguide för ridvästar

Varför ska jag använda en ridväst?

Syftet med en säkerhetsväst är att skydda dig och din kropp från allvarliga skador om du faller av hästryggen. Man kanske tror att det räcker med en ridhjälm, men ridhjälmen skyddar bara huvudet.

Enligt oss på Djurfavoriter bör alla ryttare använda en väst. Den kan nämligen skydda dig både mot yttre och inre skador. I vårt test har vi tagit stor hänsyn till hur väl de olika västarna skyddar dig mot skador.

Västen skyddar dig genom att fördela trycket från fallet över en större del på kroppen. Det gäller även om du till exempel blir sparkad av din häst.

Hur vet jag om säkerhetsvästen är säker?

Vår genomgång visar att de flesta västar på marknaden uppfyller alla säkerhetskrav. I vår recension har vi lagt stor vikt vid att västarna ska vara just säkra. Håll utkik efter säkerhetsmärkningar när du köper en väst. För att klassas som en säkerhetsväst ska västen vara CE-märkt och gärna ha klassificeringen SS-EN 13158.

Välj en väst av rätt storlek

För att din ridväst ska vara trygg och säker måste den ha rätt storlek för att sitta optimalt. Det finns västar för herr, dam och barn. Du som dam bör inte använda en herrväst och vice versa då de är annorlunda utformade.

Välj en väst som sitter tajt mot kroppen. Om du har en jacka eller tjock tröja på dig så ska den sitta över västen. Västen ska inte heller vara för lång eller för kort för att kunna skydda ryggen, revbenen och bröstkorgen. Västen ska nå 2-3 cm nedanför nedersta revbenet och inte stöta emot sadeln där bak.

Till barn bör du inte köpa en väst som de kan växa i. De är nämligen inte lika säkra. Satsa istället på att köpa en ny väst när barnet växer.

Är en ridväst med airbag bättre?

Många nyare västar är uppblåsbara med hjälp av en airbag-funktion. Dessa västar har gasflaskor som snabbt blåser upp västen vid fall. Uppblåsningen tar endast 0,1 sekunder. Användare upplever att dessa är säkra och extra bekväma, men de är mycket dyra. Speciellt då gasflaskorna måste bytas ut när västen har blåsts upp.

Studier pekar på att vanliga västar är lika säkra som airbagvästar och därför kan du med en mindre budget utan dåligt samvete köpa en billigare modell.

Att tänka på när du köper en ridväst

När du väljer vilken ridväst du ska köpa finns det många saker som är bra att ha i åtanke, bland annat västens bekvämlighet och skydd.

  • Västen ska vara bekvämlig – Det spelar ingen roll hur skyddande din nya ridväst än är. Om den inte sitter bekvämt kommer du antagligen inte att använda den. Välj därför en väst som sitter skönt på kroppen.
  • Den ska ge ett fullgott skydd – Välj en säkerhetsväst som skyddar dig mot skador. Det är viktigt att välja rätt storlek så att den sitter optimalt.
  • Du ska ha full rörelsefrihet – När du rider är det viktigt att du har full rörelsefrihet på hästryggen. Välj därför en säkerhetsväst som inte är allt för klumpig.
  • Prova västen – Det är viktigt att du provar din väst så att den sitter perfekt innan du börjar använda den. Prova den gärna på en sadelbock så att den sitter bra.

Bäst i test av ridvästar

För att hitta den ridväst som är bäst i test har vi finkammat marknaden efter de populäraste västarna. Vi har sedan jämfört deras kvalitet och funktioner samtidigt som vi har gått igenom användares upplevelser av produkterna.

Vi har sammanställt research och recensioner för att utse den bästa västen. Allt för att du ska kunna känna dig trygg och säker vid eventuella ridolyckor. Vår testvinnare hittar du i topplistan ovan.

Vanliga frågor och svar

Är dyra västar bättre?

Många dyrare ridvästar har en airbag som säkerhetsfunktion som blåser upp västen vid fall. Det kan också skilja i säkerhetsklassningen. Det finns dock fullgoda säkerhetsvästar även för de med en mindre budget.

Är det lag på att bära ridväst?

Det finns ingen lag som gör det obligatoriskt att bära en säkerhetsväst. Det är dock det bästa för din egen säkerhets skull.

När är det dags att köpa en ny väst?

En väst håller i 3-5 år beroende på hur mycket den slits. Kläm och känn regelbundet på västen för att upptäcka skador och defekter efter slitage och olyckor.

Måste jag köpa en ny säkerhetsväst om jag ramlar av hästryggen?

Skyddet i din väst försämras inte om du ramlar av hästryggen, du behöver därför inte köpa en ny vid varje olycka.

Avslutande ord

Den bästa ridvästen är den som du använder, både i stallet och på ridturer. Se därför till att satsa på en bekväm väst som ger dig full rörelsefrihet och som inte är otymplig.

Vi anser att alla ryttare bör ha en egen ridväst. Man bör inte låna västar av varandra. Den måste nämligen ha en optimal passform för att fungera bra vid olyckor. Studier pekar på att ridvästar räddar liv då de skyddar mot inre och yttre skador. En väst är därför en investering i din egen hälsa.

Källor: https://djurensliv.se/sakerhetsvast-ridning/, https://thehorse.com/172500/how-protective-vests-impact-equestrian-safety/

Uppdaterad 2022-12-25