Bästa Kattmaten 2023

Som kattägare vill man ge sin katt det allra bästa, och kanske mest av allt, den bästa maten!

Men hur vet man vilken mat katten behöver? Vad kostar det? Och vart köper man den bästa kattmaten? I den här artikeln ska vi titta lite närmre på det här och vi ska göra en liten recension av kattmat och utse en vinnare i vårt bäst i test!

Vi hoppas att det kommer att hjälpa dig att hitta rätt sort för dig och din katt i det enorma utbud som finns! Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av kattmat. Då börjar vi:

bästa kattmaten

Test av bästa kattmaten – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Mjau Kyckling

Mjau Kyckling

Mjau Kyckling är kycklingråvaror utan konstgjorda färgämnen, de är färska och görs på svensk kyckling. I produkten finns inga tillsatta sockerarter eller andra smaktillsatser. Produkterna kommer ifrån Vårgårda där Mjau har gjort produkter sedan 1903. Mjau ägs av Lantmännen som ägs av Sveriges bönder. Mjau tror på naturliga produkter och håller sig borta från onödiga tillsatser så mycket som möjligt. Mjau är en av Sveriges ledande märken inom kattmat. Vitaminer som är tillsatta är Vitamin A, D3 och E. Detta för att din katt ska vara så aktiv som möjligt, och orka med hela dagarna. Maten är sammansatt av Spannmål/Korn, kött och animaliska biprodukter.

Mjau Kött

Mjau Kött

Mjau Kött är köttråvaror utan konstgjorda färgämnen, ämnena är färska och görs på svenskt kött. I produkten finns inga tillsatta sockerarter eller andra smaktillsatser. Produkterna kommer ifrån Vårgårda där Mjau har gjort produkter sedan 1903. Mjau ägs av Lantmännen som ägs av Sveriges bönder. Mjau tror på naturliga produkter och håller sig borta från onödiga tillsatser så mycket som möjligt. Mjau är ett av Sveriges ledande märken inom kattmat. Tillsatserna utgörs av Vitamin A, D3 och E. Detta för att din katt ska vara så aktiv som möjligt, och orka med hela dagarna. Maten är sammansatt av Spannmål/Korn, kött och animaliska biprodukter

För steriliserade
Appetitt Steriliserad

Appetitt Steriliserad

Kattmat Appetitt är ett torrfoder för steriliserade och kastrerade katter. Denna maten minskar risken för njur- och urinvägsstörningar. Märket är Norskt och har funnits under en väldigt lång tid och fokuserar på kattmat med hög kvalité. Deras råvaror är av högsta kvalité och inriktas mot steriliserade katter. Detta torrfoder innehåller omega 3 fettsyror, som byggs på med EPA och DHA för att kroppen ska kunna ta upp ämnena lättare. Fodret innehåller inga spannmål men innehåller ris, vilket underlättar för allergiker. Omdömen säger att priset är väldigt bra för kvaliteten, och de säger att den faktiskt luktar gott.

Reklamlänkar för FirstVet, Granngården

Vad innehåller kattmat?

Olika märken av kattmat består för det mesta av i princip samma saker, skillnaden är hur stor del av maten som innehåller en viss ingrediens. De här ingredienserna brukar vara:

 • Kött och animaliska biprodukter. Kött och delarna av ett djur som inte bara är köttbitar som till exempel lever, njurar och hjärta.
 • Fisk och fiskprodukter. Är en bra proteinkälla.
 • Grönsaker. Ingredienser som kommer från växtriket och är en bra källa till vitaminer och mineraler.
 • Spannmål. Till exempel vete, majs och ris.
 • Salt. Salt behövs för att ge hunden rätt behov av natrium, men för mycket salt är inte bra för hunden.
 • Tillsatser. Till exempel vitaminer och antioxidanter. Ibland förekommer färgämnen.

Olika märken och fodertyper har olika sammansättningar av innehåll och kvalitet på råvaror.

Olika typer av kattmat

Det finns olika typer av kattmat:

 • Torrfoder
 • Färskfoder
 • Våtfoder

Torrfoder

Torrfoder är den typ av foder som är störst på marknaden. Det finns i olika former och storlekar på kulorna för att du ska kunna hitta det foder som passar bäst för din katt.

En annan sak som är bra med torrfoder är att det är lätt att förvara och håller länge!

Färskfoder

Färskfoder brukar man ibland kalla för BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda) och i dessa produkter så är det bara råvaror som ben, kött, fisk och inälvor.

Har man en katt som är extra kräsen och har lite svårt att få i sig vanlig hundmat så kan det här vara ett bra alternativ, eller om man bara vill att ens katt ska få äta så naturlig mat som möjligt. Nackdelen är att det kräver extra plats i kylen/frysen och att det kan bli dyrare.

Våtfoder

Det här alternativet brukar för vissa katter vara mer populärt än torrfoder, eftersom det doftar och smakar mer. Det innehåller dessutom relativt mycket vatten, vilket minskar risken för att katten ska drabbas av uttorkning.

Våtfoder kommer oftast i konservburkar, och har kokats innan vilket gör att risken för bakterier i kattmaten är minimal.

Hur mycket mat behöver min katt?

Här finns det lika många svar som det finns katter egentligen. Hur mycket mat en katt behöver beror på väldigt många olika faktorer som till exempel storlek, ålder, aktivitetsnivå, om den är kastrerad och eventuella sjukdomar.

Man får titta på innehållsförteckningen på den kattmat man har köpt för att få reda på hur mycket mat just din katt ska ha. Det finns tabeller och beskrivningar på de här förpackningarna.

Men en fingervisning är att en katt på 6 kg i snitt ska äta ungefär 80 gram torrfoder per dag. Om man ger blötmat så måste man ge lite mer eftersom det består av en större andel vatten.

Var köper man den bästa kattmaten?

Kattmat kan man köpa både i vanliga mataffärer och mer specialiserade butiker.

Du kan hitta kattmat i de flesta butiker som säljer djurartiklar, men även hos veterinärer och det finns ett stort utbud i butiker online. Hos vissa av dem online kan man abonnera på maten så att de regelbundet kör hem mat till dig!

Hur mycket kostar kattmat?

Här finns det inte något riktigt konkret svar att ge, för det är så olika. Det beror på hur stor katt du har, om den har några allergier eller sjukdomar, och om den är gammal eller ung.

Den mat man kan köpa på matvarubutiker brukar oftast vara billigare och specialmat hos veterinären har ett mycket högre pris.

I vår undersökning har vi kommit fram till att matkostnaden för en katt ligger på ca 175 kr i månaden.

Vi är övertygade om att du kan hitta den bästa kattmaten till din katt som också är bäst för din plånbok!

Att tänka på

Nu kanske du förstår att det finns många olika saker att tänka på när det kommer till vilken kattmat du ska välja.

Vad du ska välja beror på saker som:

 • Om du har en kattunge eller en vuxen katt.
 • Om katten har några sjukdomar eller allergier.
 • Om du vill ge katten färskfoder, våtfoder eller torrfoder.
 • Hur aktiv är din katt?
 • Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på maten?

Lite att tänka på alltså, men det är bra för din katt och lönar sig verkligen att göra efterforskningar innan man väljer sin katts foder.

Frågor och svar

Hur många gånger per dag ska jag mata katten?

Svar: En katt är ett djur som är skapt för att äta många och små mål mat om dagen. Om dina dagar inte tillåter det så fungerar det för de flesta katter att få mat 2 gånger om dagen.

Kan man inte bara ge katten rå fisk som mat?

Svar: Nej! Det är en myt att fisk skulle vara den optimala kattmaten. Stora mängder av fisk är inte bra för katter. En anledning är att många fiskar innehåller mycket tungmetaller, en annan är att fisk innehåller höga värden av mineraler.

För höga nivåer av mineraler är dåligt för katter då det kan leda till att de får kristaller i urinen. Rå fisk kan dessutom innehålla parasiter och hämmar kattens upptagning av vitamin B1 som kan leda till förlamning.

Det är heller inte ovanligt att katter kan utveckla allergi mot rå fisk.

Det korta svaret är alltså: Nej!

Kan jag inte bara ge katten mina egna matrester?

Svar: Ibland vill man ge sin älskade katt något gott av det man själv äter, men veterinärer brukar avråda från för mycket sånt. Någon enstaka gång går det dock bra, men man ska inte ge katten komjölk/grädde eller till exempel choklad.

Hur förvarar jag bäst kattmaten?

Svar: Torrfoder kan förvaras i rumstemperatur, och det kan även burkmat innan den är öppnad. En öppnad burk med våtfoder behöver förvaras i kylen övertäckt. Färskfoder ska förvaras i kylen eller frysen.

Kattmat bäst i test

Ovan kan du se vilken kattmat som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kattmat!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, kvalitet och råvaror är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta kattmat som passar just dina behov!

Sammanfattning

En bra kattmat är en bra investering som kattägare om man vill att den ska få ett långt och hälsosamt liv.

Det finns kattmat i olika kvaliteter och prisklasser så att man lätt kan hitta foder som lever upp till kattens behov.

Det är väldigt viktigt att man läser på om de olika fodersorter som finns. Kattens hälsa, ålder, storlek och aktivitetsnivå är de faktorer som styr vilken sort katten bör ha.

Källor

https://www.purina.se/vi-presenterar-purina/vad-innehaller-purinas-foderhttps://www.purina.se/vi-presenterar-purina/vad-innehaller-purinas-foder

https://djurlandet.nu/hur-mycket-ska-en-katt-ata/

http://www.kattdags.n.nu/tanka-pa-vid-kattkop

https://www.purina.se/katter/katt-halsa-naring/daglig-utfodringsguide/mata-katt

http://www.kattstatus.se/sida29.html

Uppdaterad 2022-12-25