Bästa kattluckan 2023

Om du vill ge din katt större frihet att komma och gå som den vill, då kan du installera en kattlucka. Dagens moderna luckor är säkra mot såväl väder och vind som mot andra katter. Vissa fungerar dessutom med chip och timer.

Vi har testat en mängd produkter för att avgöra vilken som är bäst i test. Dessutom tipsar vi dig om vilken produkt som är bäst för just dig och din katt. Häng med så kikar vi!

Test av bästa kattluckan – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Sureflap Kattlucka

Sureflap Kattlucka

SureFlap Chattiere Kattlucka är en dörr som du kopplar med en app och ett chipp i ett koppel. Denna teknologin används för att bara din katt ska komma in och ut genom din kattlucka. Det sköna med denna sorts teknologi är att du inte behöver gå och öppna dörren hela tiden. Det underlättar även för din katt om du inte är hemma och den därmed inte kan komma in annars. Genom appen kan man även låsa dörren för att inte släppa ut katten om du inte vill det.

Recensionerna är väldigt positiva särskilt för folk som bor i hus och inte är hemma så mycket. Priset är lite för dyrt för vissa, men andra anser det är värt det då produkten är av bra kvalité

Sureflap kattdörr med chip

Sureflap kattdörr med chip

Sureflap är kattluckan för dig som har katter som springer in och ut hela tiden. För dig som har katter som vill in och ut hela tiden och inte orkar gå och öppna så är det här produkten för dig. Teknologin gör så att bara din katt kan gå genom dörren, genom att chippen är personliga. Om du inte är hemma så ofta så passar en kattlucka med chip definitivt dig. Folk gillar produkten, men eftersom det inte ingår en app till denna luckan så tycker många att det finns ett bättre alternativ för priset.

Magnetisk Kattdörr Staywell

Magnetisk Kattdörr Staywell

Staywell kattluckan är en kattlucka där din katt har en magnetnyckel som gör så att den kan komma in. Detta är skönt för dig som inte vill springa och öppna dörren för din katt som vill in och ut varannan sekund. När du inte är hemma så är det väldigt skönt att din katt kan springa in och ut hela tiden, om du så vill det. Det finns även så att du kan låsa om du inte vill att den ska springa in och ut. Recensionerna är väldigt positiva och användare tycker inte priset är för dyrt. Passformen är för katter upp till 7 kg.

Trixie Kattdörr

Trixie Kattdörr

Trixie kattdörren är perfekt för dig med en mindre budget, men är inte så särskilt säker mot andra katter jämfört med andra dörrar. Detta är för att den inte använder någon magnet eller chip för att öppna och låsa. Utan istället får man ha den öppen eller låst. Denna kattluckan finns i två olika storlekar och sätts fast i dörren med silikonkanter för att få en bra tajt hopsättning mellan kattlucka och dörr. Omdömena, är blandade då en del gnäller på att den blåser sönder vid hårda vindar.

Reklamlänkar för Petlux, VetZoo, PetLux, FirstVet

Köpguide för kattluckor

Hur fungerar en kattlucka?

Med en kattlucka kan din katt gå ut och in ur huset som du bestämmer eller som katten vill. Luckorna har en enkel ram av plast som du monterar i dörren, själva luckan kan dock ha olika funktioner. Tänk på att välja en lucka av rätt storlek, beroende på hur stor din katt är. De flesta luckor kan monteras i alla typer av dörrar, såväl utedörrar som innerdörrar oavsett material.

Bör en kattlucka ha chip?

Många luckor är idag moderna och har funktioner såsom chip och timer. Ett chip är ett bra alternativ om du har många katter i området som inte får komma in. Detsamma gäller om du bor på landet och är rädd för rävar eller harar.

Du placerar ett chip i kattens nacke eller halsband och sedan läser luckan av chipet med en chipsensor om katten är i närheten. Då öppnas luckan så att din katt kan passera. Vår genomgång visar att luckorna är mycket pricksäkra med chipavläsningen, har bra batteritid och att du kan programmera in flera katter.

Vilka funktioner är viktiga hos en kattlucka?

Dagens kattluckor har en rad olika funktioner. Den bästa kattluckan är därför den som uppfyller just dina krav och behov. Vår genomgång visar att följande funktioner är vanliga och mycket användbara:

  • Vindstopp
  • Flervägslås, magnetlås och/eller timer
  • Tyst vid stängning
  • Välisolerad
  • Batteritiden för ett chip

Vi anser att det är viktigt att en tvåvägslucka som kan öppnas och stängas både inåt och utåt så att din katt kan komma och gå som den vill. Det är även en fördel om du som ägare själv kan reglera luckans stängning och gärna med en timer. Här varierar det dock mellan vissa luckor.

Det måste även finnas en låsfunktion så att du kan låsa luckan så att ingen kommer in. Det är bra under natten och när du är hemifrån.

Vi på Djurfavoriter anser att en lucka bör vara så tyst som möjligt så att det inte stör när katten går ut och in. Dessutom måste den vara välisolerad så att ingen värme släpps ut på vintern. Välj en kattlucka med vindstopp om du vill förhindra att den blåser upp av vinden.

Om du köper en lucka som öppnas med chip måste batteritiden vara bra så att den inte slutar fungera.

Släpper en kattlucka ut värmen i huset?

Vår genomgång visar att vissa modeller av kattluckor är extra bra på att inte släppa ut någon värme ur huset. De begränsar energiförlusten och låter det inte stå och dra. Investera därför i en sådan lucka om du är extra rädd om energiförbrukningen under vintern när det är kyligt ute.

I vårt test är dock de flesta luckor mycket välisolerade och ett inbyggt vindskydd ser till att luckan inte öppnar sig när det blåser.

Tänk på detta när du köper en kattlucka

Vårt test visade att det finns vissa saker som är extra viktiga att ta hänsyn till när du köper en kattlucka. Användare upplevde dessutom att dessa funktioner är viktiga att ha i åtanke vid ett köp.

  • Luckans storlek – Kolla vilka mått den lucka du vill köpa har. Många luckor finns i olika storlekar. Det är viktigt att din katt får rum att komma igenom.
  • Isolering – Hur väl isolerad är luckan och är den extra fokuserad på att begränsa energiförbrukningen?
  • Vilka låsalternativ har luckan – Olika luckor har olika låsalternativ. Välj en lucka utefter dina behov och hur du vill kunna låsa den för passering ut och in.
  • Chipavläsning – Ska du köpa en lucka som öppnas med chip och skyddar mot andra katter?

Vanliga frågor och svar

Är det enkelt att montera en kattlucka?

De flesta varianter är mycket enkla att montera genom att såga upp ett hål och trycka in ramen i dörren.

Var bör kattluckan monteras?

Montera luckan i den dörr din katt oftast går in igenom. En lucka kan monteras både i en ytterdörr, en innerdörr, en balkongdörr och i en glasdörr.

Varför är en lucka med timer bra?

En lucka med timer är fördelaktigt för dig som bor nära stora vägar. Då kan du låta timern låsa luckan varje dag när rusningstrafiken drar igång.

Hur vet katten att den ska använda luckan?

Vissa katter lär sig omedelbart använda luckan, medan andra kräver lite träning. Då kan du använda godis för att locka och berömma den.

Bäst i test av kattluckor

För att du ska kunna hitta den kattlucka som är bäst i test har vi noggrant valt ut och testat olika modeller. En bra lucka ska stänga inne värmen, vara enkel att låsa och enkel att montera. Detta har vi tagit hänsyn till när vi testar produkter till vår topplista.

Vi har även läst användares recensioner och åsikter av de olika luckorna. Vår genomgång visar att många luckor håller hög kvalitet och många användare föredrar en lucka som öppnas med chip. Vi hoppas att du kan hitta din nya favoritprodukt i vårt test.

Avslutande ord

Den bästa kattluckan är den som är enkel att montera och använda. Vår genomgång visar att en lucka med chip stänger ute andra katter och ovälkomna djur, men håll koll på att batteriet är välladdat.

En lucka med timer är bra om du bor nära stora vägar medan en välisolerad lucka är extra viktigt om du bor norrut med långa, kalla vintrar.

Välj en lucka som inte står och drar och som du kan låsa på en rad olika sätt. Då kan båda du och din katt känna er trygga och säkra, samtidigt som din katt får röra sig fritt.

Källor: https://www.skil.se/anvisningar-steg-for-steg/montera-en-kattlucka.html, https://www.arkenzoo.se/goda-rad/hur-funkar-kattluckor

Uppdaterad 2022-12-25