Bästa Kattleksak 2023

När jag var liten och fick min första katt så nöjde man sig med att ta ett snöre, binda fast en papperstuss och sen var leken med katten igång!

Men idag finns ett stort utbud av häftiga leksaker till din katt, så varför ska du nöja dig med snöre och papper? Ska katten behöva nöja sig med det? Nej det tycker inte vi!

I detta test ska vi genom en liten recension ta reda på vilken kattleksak som enligt oss är bäst i test! Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av kattleksaker. Då börjar vi:

bästa kattleksak

Test av bästa kattleksaken – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Snacksmus

Snacksmus

Kattleksaken Cat Activity är en kattleksak för den aktiva katten som vill vara lite busig och springa runt. Just denna leksaken kan fyllas på med godis, för att få din katt att gå crazy ända tills den får ut leksaken. Leksaken är i hårdplast och silikon med en tyngre botten så att din katt kan springa i cirklar i oändlighet.

Materialen är perfekta för katter som gillar att ta sönder saker, detta då inga småbitar ramlar sönder som din katt kan få i sig. Svårigheten väljer du själv med vilken storlek på godisarna du lägger i ägget. Storleken på leksaken är 9cm

Kattspö

Kattspö

Cat dancer är ett kattspö som är ett 90 cm långt snöre som du sätter en papprulle på i ändarna. Uppgiften med leksaken är att kunna stimulera kattens naturliga instinkter.

Detta görs genom de små irriterande pappersrullarna som katten febrilt kommer jaga. Denna produkt är älskad av många och finns i miljoner olika hem runtom världen. Rekommenderas inte för äldre katter då de snabbt blir uttröttade.

Yeoww-banana

Yeoww-banana

Yeowww banan är en banan som katterna älskar för dess storlek och färg. Många användare har sett deras katter bli galna för denna leksak under oändliga timmar. Kattmynta är också involverat som doft för att få katterna aktiverade. Formen används också som ett moment som katterna gillar, varför är svårt att säga. Några klagomål finns på priset då det är på den dyrare sidan för något så simpelt. men detta kommer också med bra kvalitet

Kattvippa

Kattvippa

Katt Vippan är en färgglad kattvippa med fjädrar och prasselfolie. Katterna ser det som en utmaning att springa ner den lilla vippan tills den inte lever mer. Kattvipan är 50 cm lång. Vippan är perfekt för yngre katter som har väldigt mycket energi, men kan vara lite uttråkande för äldre som inte bryr sig så länge. Priset är ett stort plus med tanke på den goda kvaliteten.

Reklamlänkar för Kattkompaniet, Amazon, FirstVet

Köpguide kattleksaker

Olika typer av kattleksaker

Det finns som sagt många olika häftiga typer av kattleksaker idag, till exempel:

  • kattvippor och kattspön
  • möss i olika former och färger
  • batteridrivna kattleksaker
  • prasseltunnlar
  • aktiverande leksaker
  • bollar
  • laserpekare

Vissa kattleksaker innehåller också kattmynta som katten älskar. Som du ser finns det stora potential att du ska hitta den rätta kattleksaken för just din katt!

Var köper man kattleksaker?

Ja vart ska du då köpa den optimala kattleksaken?

Du kan hitta kattleksaker i de flesta butiker som säljer djurartiklar, men även i större varuhus och butiker online.

Hur mycket kostar kattleksaker?

Det beror på hur avancerad den är förstås, men från 5 kr och uppåt!

Vi är övertygade om att du kan hitta den bästa kattleksaken till din katt som också är bäst för din plånbok!

Att tänka på

Med vissa leksaker bör man som ägare ha sin katt under uppsikt när den leker, som till exempel spön och vippor. Snöret kan skada katten om de leker själva, och om leksaken innehåller fjädrar kan de dras loss och katten i värsta fall sätta i halsen.

En annan sak man måste ha i åtanke är att vissa katter är till en början skeptiska till vissa leksaker, och man kan behöva introducera dem försiktigt. Men oftast tycker katten att leksaken är jätterolig i slutändan.

Lek lagom. Katter kan bli överstimulerade och då bli stressade. Leker man för lite med sin katt kan man missa värdefull tid att knyta an till sin pälskling och dessutom kan katten få för lite motion.

Frågor och svar

Måste man verkligen köpa kattleksaker?

Svar: Nej, såklart inte. Men det rekommenderas, framförallt om man har en innekatt. Annars finns risk att katten hittar på annat bus istället om den inte får tillräckligt med stimulans.

Det är roligt både för dig och din katt med leksaker!

Tycker alla katter om att leka med leksaker?

Svar: Nej. Vissa katter är lite svårflörtade och leker hellre med sådant de inte ska (hej sladdar…) men om man är lite envis kan man nog få den mest svårflörtade katten att tycka att det är roligt till slut.

Det finns nog en rolig typ av leksak för alla katter, så prova dig fram!

Finns det risker med kattleksaker?

Svar: Ja som jag tidigare tagit upp så kan det finnas vissa leksaker som katten kan ta sönder och sätta små delar i halsen, skära sig på eller liknande. Därför ska man se till att leken sker under uppsikt.

Måste jag leka med katten eller räcker det med leksaker?

Svar: Nej, det måste man inte. Men det gynnar din relation till katten! Lek tillsammans med matte eller husse bygger ett band som blir starkare ju mer man spenderar tid tillsammans, och det vill man ju eller hur?

Kattleksak bäst i test

Här ovan kan du se vilken kattleksak som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kattleksak!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, design, kvalitet och material är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en kattleksak som passar just din katts och dina behov!

Sammanfattning

En kattleksak är en kul grej för din katt, som finns i väldigt många modeller och utföranden.

Det finns kattleksaker i olika kvaliteter och prisklasser så att det är lätt att hitta en som passar just dig och din katt.

Det är bra och stärkande för dig och din katts relation att leka tillsammans, och det ger katten bra motion som behövs för att katten ska må bra.

Källor

https://www.supercat.se/kattleksaker/

https://www.hillspet.se/cat-care/play-exercise/how-to-play-with-a-cat

Uppdaterad 2022-12-25