Bästa Hundkoja 2023

Har man en hund som gillar att vara ute i trädgården mycket oavsett väder så kan det kännas bra som hundägare om den då har någon typ av skydd mot väder och vind. Då ska du investera i en hundkoja!

En hundkoja kan vara mysigt för hunden att ha inomhus också, så hunden kan gå undan och vara för sig själv en stund.

I detta test ska vi genom en liten recension ta reda på vilken hundkoja som enligt oss är bäst i test! Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av hundkoja.

Test av bästa hundkojan – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test - Inne/Sommar
LafalPer hundkoja

LafalPer hundkoja

LafelPer Dekorativa husdjur hus är ett mindre hus för inomhusbruk. Den använder en Oxford Duk som är både mjuk och vattentät. Detta är perfekt för särskilt yngre hundar och katter som inte är helt rumsrena. Mesh används för att göra det halkfritt. Innerväggarna använder ett material som gör så att huset ska stå emot lite kyla om det behövs. Det är dock inte tillräckligt för att ha det som ett uthus året om för alla raser. På huset finns det olika motiv som man själv kan välja, detta för att få huset så personligt som du vill ha det.

Bäst i test ute
Outentin Wooden Dog House

Outentin Wooden Dog House

Snygg, mysigt och stilrent hus för din hund med isolerade väggar som är vattentät.Detta hundhus är framtaget för utomhusbruk, och för mellanstora eller större hundar. Måtten ligger på: 90 cm hög, 104 cm lång och 74 cm i bredd. Installeras på en kvart med enbart en skruvmejsel.

Lite blandade recensioner men vår bedömning är att det är en mycket bra produkt med trevligt utseende och bra funktion.

Hundkoja Casa

Hundkoja Casa

Denna hundkoja är framtagen i plast och är lätt att städa. Huset kan användas både inom och utomhus, men framtogs speciellt för utomhus användning. Fördelen med detta huset är att hundar som är allergiska för vanliga hus klarar av detta. Man har även sett att kryp inte trivs i plasten något som gör att ditt djur inte har lika stor sannolikhet att bli drabbad av till exempel loppor. Luftcirkulationen är också något positivt då den är bättre än de mesta husen i denna storleken.

Outentin

Outentin

Denna hydda är till för dig som vill kunna ge ditt djur lite ensam utrymme samtidigt som du vill att det ska se stilrent ut. Storleken på detta hus tycker många är väldigt positivt.

Den tar inte tar upp så väldigt mycket plats trots att även medelstora djur kan rymmas i den. Den är lättskött, då även kudden kan rengöras väldigt enkelt. På kudden finns ett örngott som man lätt kan byta ut som på vilken kudde som helst.Denna tvättas sedan enkelt i tvättmaskinen. Kommentarerna om denna produkt är att den är väldigt stilig och fungerar väldigt bra för sitt pris.

Reklamlänkar för Amazon, CDON

Köpguide för hundkojor

Vad är en hundkoja?

Ett hundkoja är ofta utformad som ett litet hus och är till för att ge hunden skydd mot olika väderförhållanden eller ett eget utrymme att få vara ifred på.

Man kanske tänker att det bara är hundar av brukstyp som vill ha och behöver en hundkoja, eftersom de ofta gillar att vara ute oavsett väder, men alla hundar kan ha glädje av ett eget litet ställe!

Det finns i många olika storlekar, modeller och material, och du kan hitta en hundkoja som passar just dina och hundens behov!

Olika typer av hundkoja

Det finns som sagt många olika modeller av hundkojor som jag tänkte att i skulle titta lite mer på, till exempel:

  • Hundkojor i trä.
  • Hundkojor i plast.
  • Hundkojor i tyg.

Hundkojor i trä

Om man ska använda hundkojan utomhus så brukar en koja av trä vara ett självklart val, både för design och funktion.

De kommer ofta i en byggsats som du enkelt sätter ihop själv. Det går också att få hundkojor i olika träslag och med en veranda till exempel!

Hundkojor i plast

Det finns också hundkojor i plast på marknaden idag. Fördelen med de här hundkojorna är att det är ett hållbart material som är lätt att hålla rent.

Plast är bra på att hålla värmen också, vilket kan vara positivt under de kallare månaderna. Under sommaren behövs det däremot en lösning för att hålla hundkojan bra i temperatur.

Hundkojor i tyg

De här hundkojorna är främst till att ha inomhus. Det kan fungera som en hundsäng och ett litet kryp-in när din hund vill ha lite vila och lugn och ro.

En mysig plats för din hund helt enkelt!

Hur stor hundkoja behöver min hund?

Det finns regler för hur stor en hundkoja ska vara för din hund som jordbruksverket har bestämt. Det är väldigt viktigt att du följer dem!

Så här räknar du ut hur stor du behöver till din hund:

Kojans längd: Hundens längd i meter mätt från nosspets till svansfäste multiplicerat med 1,1.

Kojans bredd: Hundens mankhöjd i meter multiplicerat med 1,1.

Kojans höjd: Hundens mankhöjd i meter multiplicerat med 1,2.

 

Var köper man en hundkoja?

Ja vart ska du då köpa den hundkoja du vill ha åt din hund?

Du kan hitta hundkojor i de flesta butiker som säljer djurartiklar, men även i större varuhus och butiker online.

Hur mycket kostar en hundkoja?

I vår undersökning har vi hittat produkter i olika prisklasser, från ca 500 kr till drygt 10000 kr.

Vad din hundkoja kommer kosta handlar ju om hur stor hund du har, om du ska ha det ute eller inne och hur mycket tid och jobb du vill lägga på underhåll.

Vi är övertygade om att du kan hitta den bästa hundkojan till din hund som också är bäst för din plånbok!

Att tänka på

Det finns många olika modeller och typer av hundkojor eller hundhus. Vilken du ska välja beror på saker som:

  • Om du ska ha den inomhus eller utomhus.
  • Hur ofta vill hunden vara i hundkojan.
  • Om utomhus – vilket klimat är det där du bor?
  • Hur viktig är designen?
  • Vill du ha en färdig hundkoja, eller kan du tänka dig en byggsats?
  • Hur stor hund har du? Har du flera?
  • Vilket material vill du ha? Vissa kräver mer underhåll.

En annan sak man måste ha i åtanke är de regler som jordbruksverket har tagit fram när man ska ha en hundkoja åt sin hund. Hundkojan måste vara väl ventilerad och isolerad så att klimatet inne i kojan blir bekvämt och säkert för hunden. Man måste också se till att man kan skydda hunden mot vind, nederbörd och fukt.

Lite att tänka på alltså. Men det är viktigt att verkligen tänka igenom det här sakerna innan man investerar i en hundkoja!

Frågor och svar

Om man har fler än en hund, måste de ha varsin koja?

Svar: Nej, om man skaffar en tillräckligt stor hundkoja så går det bra med bara en. Men man måste se till att följa de storleksregler som gäller, och man får tänka på att det till exempel behövs en annorlunda ventilation om två hundar ska samsas i en koja.

Är det svårt att sätta ihop en hundkoja?

Svar: Det ska inte vara så svårt! Det följer med tydliga instruktioner och byggsatserna är gjorda för att det ska bli så smidigt som möjligt för dig att med enkla verktyg få ihop hundkojan snabbt.

Finns det inte risk för fuktskador om man har en koja i trä?

Svar: Om man sätter kojan direkt på marken så skulle det såklart kunna bli problem, men nästan alla modeller är utformade med ben eller annat som höjer upp från marken. Om modellen inte har ben så får man fixa en grund av stenplattor eller betong så förebygger man problem som kan uppstå.

Måste jag träna hunden för att använda hundkoja?

Svar: Det här beror förstås på vilken individ din hund är. Men i de alldra flesta fall uppskattar en hund att ha ett eget litet ”gömställe”, så särskilt mycket träning känns osannolikt.

Hundkoja bäst i test

Längst upp på sidan kan du se vilken hundkoja som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa hundkoja!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, design, kvalitet och material är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en hundkoja som passar just dina behov!

Sammanfattning

En hundkoja kan vara en bra investering som hundägare om man vill att den ska få en egen, bekväm plats både ute och inne.

Det finns hundkojor i olika kvaliteter och prisklasser så att man lätt kan hitta en hundkoja som lever upp till ens egna behov.

Det är väldigt viktigt att man läser på om de regler som finns när det gäller hundkojor. Storlek, ventilation, skydd från nederbörd och vind och fukt är sånt man måste ha i åtanke.

Källor

https://www.produceshop.se/hundkoja-i-plast-foer-medelstora-och-stora-hundar-inom-och-utomhus-bijoux

Uppdaterad 2022-12-25