Bästa Kattsanden 2023

Att ha ett husdjur är det många som vill, och i Sverige är det populäraste husdjuret katten. 57 procent av katterna i vårt land lever bara inomhus, det vill säga är innekatter.

Då behöver man ha en egen toalett åt sina pälsklingar, och då behövs en bra kattsand! I vårt bäst i test där vi gör en recension kollar på vilken som är den bästa kattsanden bäst kommer du att få läsa om olika typer av sand och vad man som kattägare bör tänka på. Efter vår topplista kommer en köpguide med vad som är bra att tänka på vid köp av kattsand. Då börjar vi:

bästa kattsanden

Test av bästa kattsanden – enligt oss på Djurfavoriter.se

Bäst i test
Kattsand Worlds Best

Kattsand Worlds Best

Best Cat Litter Strength är en Kattsand som är klumpande, den kommer från USA och är framtagen av helt naturliga majskorn. Det speciella med kattsand som klumpar sig är att när din katt använder lådan så klumpas den sanden som blir fuktig, vilket ger en lätt borttagning. Priset på denna produkten är inte heller så dyr, vilket gör att sanden blir prisvärd. Det positiva med denna kattsand är att den inte innehåller några kemiska tillsatser. Den är även miljövänlig vilket vissa anser vara extra viktigt när man funderar på att spola ner det i toaletten. Recensionerna är positiva med att den klumpar väldigt bra, men det finns även vissa få katter som inte vill använda sanden.

Kattsand Four friends Cat

Kattsand Four friends Cat

Four friends Cat litter är en kattsand, som är mjuk och snäll mot din katt. Den klumpar snabbt ihop sig efter att ha blivit fuktig och är bra ekonomiskt. Sanden varar länge och dammar väldigt lite. Materialet är naturlera med zeolit. Detta är bra för dina katter, den innehåller inte heller några kemikalier! Användare av denna produkten tycker att den fungerar bra för priset, men att den har lite för dålig klump- och doftkapacitet. Med det menar vi att den inte tar bort lika mycket dofter som andra sander kan göra. De som har lite större katter gillar ofta denna produkt då det kan bli väldigt dyrt med mycket kattsand som behöver bytas. 

Kattsand Ever Clean

Kattsand Ever Clean

Kattsand Ever Clean är en kattsand som enbart består av sodium bentonitlera, vilket är en produkt som innehåller aktiv kol. Detta är en perfekt funktion för dig som har problem med stanken från lådan. Det fungerar på det sättet att kolet binder samman lukten med kolen och bibehåller det i sanden. Sanden är framtagen för den bästa klumpigheten möjligt. Detta genom att binda fukten till sanden så att den inte ramlar ner mot bottnen. Det fungerar även för att inte låta sanden åka ner till botten så att det börjar lukta eller bilda bakterier. Enligt användare fungerar produkten så som den annonseras och löser dem problem som den ska göra. 

Peewee Pellets

Peewee Pellets

PeeWee pellets kommer ifrån Svenskt träd som krossas ner och pressas samman till pellets. All pellets är återvinningsbara och biologiska. Dess främsta goda egenskap är att den absorberar mycket mer vätska än andra märken. Detta är perfekt för dig som har problem med stank. Vissa användare anser att den inte riktigt uppfyller alla kriterier som den säger att den gör, men att den fortfarande är värd att köpa. Recensioner skriver också att det behöver bytas ganska ofta, vilket många anser är ganska jobbigt. 

Reklamlänkar för Amazon, FirstVet, Vet Zoo, Kattkomp

Köpguide för kattsand

Vilka typer av kattsand finns det?

Det finns i huvudsak fyra olika typer av kattsand på marknaden idag.

Dessa är:

  • Klumpbildande sand
  • Kristallsand
  • Träpellets
  • Biologiskt nedbrytbart strö

Klumpbildande sand

Den klumpbildande sanden är den vanligaste typen av kattsand i Sverige. Den tillverkas vanligen av lera. Det finns att köpa både oparfymerad och parfymerad klumbildande sand, och de flesta kattägare brukar vara ganska nöjd med den här typen av produkt. 

Denna sand brukar också räcka länge och brukar vara bra på att dölja dålig lukt.

Kristallsand

Ett problem som kan uppstå med den klumbildande sanden är att den dammar mycket, men som tur är finns det alternativ. Till exempel kristallsand. Den är ganska ny på marknaden, och förutom att den är dammfri så klumpar den inte ihop sig.

Den fungerar som så att de små kristallerna kapslar in fukten som sedan avdunstar den så urinet stannar kvar i kristallerna.

När man ska göra ren kattlådan tar man bara bort kattens urin ur sanden, avföringen absorberas alltså inte. Det här är en sand som räcker väldigt länge, så den är mycket prisvärd.

Träpellets

Träpellets är ett alternativ som både är dammfritt och miljövänligt. Det är gjort av ett strö som löser upp sig i kontakt med vätska. Något man ska tänka på är att man kan behöva en kattlåda med silbotten för att få träpellets att fungera optimalt.

Det klumpar inte ihop sig, men trots det så har träpellets en bra förmåga att absorbera och det förhindrar dålig lukt dessutom!

Biologiskt nedbrytbart strö

Denna kattsand ökar i populäritet i takt med att svenskarnas miljömedvetenhet blir större. Vissa sorter går till och med att spola ner i toaletten, eller så kan man kompostera den!

De nedbrytbara kattsanden har en lång hållbarhet, och kan vara ett väldigt bra alternativ för de katter som är vana att utföra sina behov ute.

Som du ser finns det en hel del alternativ för dig som kattägare! Det gäller bara att du kommer på vilken typ som passar bäst för dig och din katt.

Vad kostar en bra kattsand?

Vår genomgång visar att som kattägare får man vara beredd att betala ca 100-200 kr i månaden för kattsand. De olika produkterna kostar såklart olika beroende på vilken typ det är och dess egenskaper.

Om man köper den billigaste så kanske den inte är lika dryg som ett dyrare märke, och det blir ungefär samma kostnad i månaden oavsett.

Var köper du bra kattsand?

I vanliga matvarubutiker, djuraffärer, och hos veterinären kan du hitta bra kattsand. Det finns också väldigt många butiker online som säljer i storpack och levererar direkt hem till dig, så du slipper släpa på tunga säckar!

Frågor och svar

Bryr sig katten om vilken typ av kattsand jag väljer?

Det korta svaret är: ja, vanligtvis är det så. Alla katter är individer och accepterar olika sorters sand.

Vilken kattsand är mest lättstädad?

Enligt våra undersökningar är det de sorter som lätt bildar klumpar, vilket verkar vara de klumpbildande kattsanden. Men de kan å andra sidan ha nackdelen att de dammar jättemycket.

Hur ofta behöver jag städa kattlådan?

Minst en gång per dag, gärna två.

Hur mycket kattsand går det åt per månad?

Ca 10 kg, men det beror på hur många katter du har.

Bäst i test kattsand

Här ovan kan du se vilken kattsand som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kattsand!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, lukt, klumpbildning och hur mycket det dammar är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en kattsand som passar just dina behov!

Sammanfattning

Det finns olika typer av kattsand att välja på, alla med sina för- och nackdelar.

Att hitta den bästa för dig och din katt kräver att du prövar dig fram.

Källor

https://www.agria.se/anden-2013/katten-ar-det-vanligaste-sallsk

https://www.mjau.se/kopa-katt/vilken-kattsand-ska-jag-anvanda/.

https://vetzoo.se/artiklar/hur-valjer-man-ratt-kattsand

Uppdaterad 2022-12-25